
استاد محمدعلی معلم دامغانی در دامغان زاده شد. پدر وی علی اصغر نام داشت. استاد معلم دامغانی دانشآموخته حقوق دانشگاه تهران، شاعر، ترانه سرا و محقق ادبی معاصر است، از وی مجموعه شعری به نام رجعت سرخ ستاره در سال ۱۳۶۰ به چاپ رسیدهاست. «رجعت سرخ ستاره» که پس از بیست و پنج سال توسط حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی به چاپ دوم رسید.
جناب استاد محمد علی معلم دامغانی در شمار شاعران نسل اول انقلاب ایران (۱۳۵۷) است و بسیاری از شعرهای مطرح دوران انقلاب و دفاع مقدس از سرودههای ایشان است: «این فصل را با من بخوان، باقی فسانهاست / این فصل را بسیار خواندم، عاشقانهاست...» او مثنوی هجرت را در مدح امام خمینی «قد س سره الشریف» سروده است. او همچنین ترانههای بسیاری برای بعضی از خوانندگان مطرح ایران همچون محمد اصفهانی، محمدرضا شجریان و مجید اخشابی سرودهاست؛ که از آن جمله میتوان به ترانه باران از آلبوم شب، سکوت، کویر محمدرضا شجریان اشاره کرد.
ایشان اعلام کردند که به دلایلی سرودن شعر را کنار خواهد گذاشت و از این پس به جای سرودن به تحلیل مطالب خواهد پرداخت. وی در مراسم اختتامیه شعر فجر گفت: بنده در سلسله اهل شعر خدمت میکنم، اما امروز سرزمین ما مملو از شاعران جوانی است که فرصت از آن آنان است، بنده از این رو با دنیای شعر خداحافظی میکنم؛ و در خاتمه این شعر را خواند:
رفتیم و عشق را به رقیبان گذاشتیم | | رفتیم و داغ بر دل هجران گذاشتیم |
در ما نبود طاقت سوز و گداز عشق |
| این سوز و این گداز به ایشان گذاشتیم |
لازم به ذکر است ایشان سال ۱۳۸۰ در نخسین همایش چهرههای ماندگار به عنوان چهره ماندگار درعرصه شعر و ادب فارسی برگزیده شد. همچنین در دی ماه سال 1388 از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان رئیس فرهنگستان هنر به جای میرحسین موسوی انتخاب شدند.
از سروده های ایشان:
در آفاقی که نیلوفر به بال رنگ می پیچد
صدا فرسنگ در فرسنگ در فرسنگ می پیچد
من آن لالم که شب خواب مشوش دیده سودایم
سپند سبز کالم ، خواب آتش دیده سودایم
من آن لال زبان دانم که صرف کال می لافم
خیال توسنم زان سان که باد از یال می لافم
مرا از پتشخواران گر به زیدر راند آغازم
ز خوار و پشتهّ زیدر به خیبر خواند آوازم
شب از یال بلندِ گنبدان دژ برپرید از من
که سورج پیله پروانهّ قژ بردرید از من
طلسم رای ری شامان صد دروازه برچیدم
به رسم نورهان سامان طرز تازه در چیدم
من از ثغرِ خراسان، شهر صد دروازه می آیم
به بزم خسرو خاصان به طرز تازه می آیم